ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Όταν το στοματογναθικό σύστημα λειτουργεί πέρα από τα φυσιολογικά του όρια, κάποιο ή κάποια σημεία του συστήματος θα φθαρούν περισσότερο και θα εκδηλώσουν βλάβη.
Το στοματογναθικό σύστημα αποτελείται από τα δόντια, τα οστά των γνάθων, τους μύες και τους ιστούς που τα περιβάλλουν. Το στοματογναθικό σύστημα κάτω από το νευρομυϊκό συντονισμό επιτελεί πολλές λειτουργίες όπως τη μάσηση, την ομιλία, την κατάποση, κα. Πολλές φορές όμως λειτουργεί έξω και πέρα από τα λειτουργικά του όρια, παρα-λειτουργεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Ανάλογα με το μέρος του στοματογναθικού που έχει την κύρια βλάβη έχουμε και τις ανάλογες εκδηλώσεις. Έτσι π.χ.:

 • Σε φθορά των δοντιών έχουμε έντονη αποτριβή τους, ελάττωση του ύψους τους και επιπέδωσή τους
 • Σε φθορά του περιοδοντίου (των ιστών που στηρίζουν τα δόντια) παρουσιάζεται κινητικότητα των δοντιών, αιμορραγία και ευαισθησία από τα ούλα
 • Σε βλάβη των μυών παρουσιάζονται κόπωση και πόνος των μυών, πονοκεφάλοι, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος
 • Σε βλάβη των κροταφογναθικών διαρθρώσεων (η άρθρωση λίγο μπροστά από το αυτί) μπορεί να παρουσιαστεί πόνος και ήχοι από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος κλπ.

Πολλές φορές, βλάβες μπορεί να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα σημεία, οπότε και τα συμπτώματα θα είναι ανάλογα.

Η αιτιολογία της δυσλειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 • Στρες
 • Σύγκλειση δοντιών (πως κλείνουν τα δόντια μας)
 • Φύλο
 • Ηλικία
 • Τραύμα στο πρόσωπο
 • Οδοντιατρικές εργασίες
 • Στάση κεφαλής κατά τον ύπνο

Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάνω βρυγμό;

Αν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε μπορούμε να καταλάβουμε αν τρίζουμε ή σφίγγουμε τα δόντια μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δόντια πρέπει να ακουμπάνε μόνο όταν μασάμε ή καταπίνουμε (συνολικός χρόνος είναι 17 λεπτά την ημέρα).

Οποιαδήποτε άλλη επαφή των δοντιών δεν χρειάζεται και ασκεί επιπλέον φόρτιση στο στοματογναθικό σύστημα, ιδίως αν είναι παρατεταμένη.

Αν είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί κοιμόμαστε. Σε περίπτωση που τρίζουμε τα δόντια, μπορεί να ακούσει τον ήχο κάποιος που κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο. Όταν όμως σφίγγουμε τα δόντια μας αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε δυστυχώς μόνο το άλλο πρωί από τα συμπτώματα που πιθανόν να έχουμε με κυριότερα την αίσθηση πιασμένης γνάθου ή ακόμα και πρωινούς πονοκεφάλους.

Τι μπορώ να κάνω για να το θεραπεύσω;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να αποβάλλετε το άγχος όσο περισσότερο μπορείτε  από τη ζωή σας. Επειδή όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα και την έκταση της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει.

Τα συνήθη θεραπευτικά μέσα είναι o νάρθηκας κεντρικής σχέσης και η κινησιοθεραπεία. Στην κινησιοθεραπεία διδάσκονται ορισμένες ασκήσεις ώστε να επαναφέρουμε τους μύες στην φυσιολογική τους λειτουργία και συντονισμό.

Ο νάρθηκας είναι μια κατασκευή από πλαστικό η οποία εφαρμόζει με συγκεκριμένο τρόπο στα δόντια και βοηθάει στην ελάττωση της έντασης της παραλειτουργίας.

Η χρήση του νάρθηκα προστατεύει τις δομές του στόματος από τις υπερβολικές πιέσεις που δέχονται κατά τη διάρκεια του βρυγμού.

Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέραμε (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, παρατεταμένους πονοκέφαλους, ήχους από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, κ.α.) πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο. Ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα μπορεί, αν αφεθεί, να δημιουργήσει προβλήματα που αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν, από απότριβή και κατάγματα δοντιών έως διαταραχές στην κροταφογναθική διάρθρωση. Ο οδοντίατρος θα σας κατευθύνει ανάλογα για την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε.