ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ


Ένα ευχάριστο χαμόγελο ομορφαίνει τη ζωή μας, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας, εν τέλει μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της σύγχρονης οδοντιατρικής (και από τους πιο ευχάριστους για μένα) είναι η αποκατάσταση ενός όμορφου στόματος και ενός λαμπερού χαμόγελου.


Τη σημερινή εποχή η αλματώδης εξέλιξη της αισθητικής οδοντιατρικής τόσο στον τομέα των υλικών όσο και των διαθέσιμων τεχνικών προσφέρει πολλές λύσεις για την βελτίωση του χαμόγελου μας.

Μερικές από αυτές είναι:

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

aesth8   aesth9
 

Είναι η πιο απλή και συντηρητική από τις μεθόδους βελτίωσης της αισθητικής. Πολλές φορές χρησιμοποιείται στην αρχή της θεραπείας ώστε να αποδώσει ένα ανοικτότερο χρώμα σε όλα τα δόντια πάνω στο οποίο θα ταιριάξουν οι νέες αποκαταστάσεις. Συνίσταται στη χρήση ενός λευκαντικού παράγοντα για την αφαίρεση δυσχρωμιών και έντονων κηλίδων από τα δόντια. Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι ή συνδυασμός τους. Κατά τη λεύκανση στο σπίτι ένας λευκαντικός παράγοντας τοποθετείται σε ειδικά διαμορφωμένους και εξατομικευμένους νάρθηκες, οι οποίοι φοριούνται για μερικές ώρες την ημέρα για διάστημα δυο με τριών βδομάδων συνήθως. Στη λεύκανση που γίνεται στο ιατρείο  χρησιμοποιείται ένας ισχυρότερος λευκαντικός παράγοντας ο οποίος τοποθετείται πάνω στα δόντια για λιγότερες φορές. Η λεύκανση  πρέπει να γίνεται μετά  από εξέταση του στόματος. Τα δόντια δεν πρέπει να έχουν τερηδόνα ή ελαττωματικά σφραγίσματα, γιατί σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν παροδικές ευαισθησίες στα δόντια ή στα ούλα.

 

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ

 

aesth1   aesth2

Τα γνωστά πια σε όλους άσπρα σφραγίσματα. Η εξέλιξή τους ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και τώρα έχουν φτάσει να συναγωνίζονται το αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) σε μηχανική αντοχή. Με μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων και τεχνικών διαστρωμάτωσης τους οι σύνθετες ρητίνες είναι η πιο απλή και συντηρητική λύση στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάποια μαύρα σφραγίσματα ή να αποκαταστήσουμε κάποια πρόσθια δόντια προσφέροντας άμεσα και αξιόπιστα αποτελέσματα στην βελτίωση της αισθητικήςΕΝΘΕΤΑ / ΕΠΕΝΘΕΤΑ

aesth3

Είναι κατασκευές από πορσελάνη ή από εργαστηριακή σύνθετη ρητίνη οι οποίες αντικαθιστούν τα σφραγίσματα στα πίσω δόντια. Ενδείκνυνται όταν η έκταση της οδοντικής ουσίας που έχει χαθεί είναι σημαντική και η αποκατάσταση με άμεση σύνθετη ρητίνη έχει μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Κατασκευάζονται εκτός στόματος μετά από αποτύπωμα και συγκολλούνται στο δόντι. Προσφέρουν άριστη αισθητική και αντοχή. Τα ένθετα / επένθετα πορσελάνης είναι οι συνιστώμενες αποκαταστάσεις για αντικατάσταση εκτεταμένων σφραγισμάτων αμαλγάματος που ταυτόχρονα διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερη οδοντική ουσία. Τα ένθετα/επένθετα σύνθετης ρητίνης είναι μια αντίστοιχα συντηρητική κατασκευή με αισθητά μικρότερο κόστος.

 ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

aesth4   aesth5
 

Είναι μικρές πλάκες πορσελάνης εξατομικευμενες για κάθε δόντι που συγκολλούνται στην πρόσθια επιφάνεια του δοντιού ύστερα από ελαφρύ ή και καθόλου τρόχισμά του. Μας παρέχουν την δυνατότητα  για πλήρη σχεδιασμό του χαμογέλου με τη διαμόρφωση του σχήματος, της κλίσης και του χρώματος των δοντιών στην αισθητική περιοχή. Αποδίδει πολύ καλύτερη αισθητική από τις ρητίνες στα πρόσθια δόντια, μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια σε βάθος χρόνου, πολύ πιο φυσικό χρώμα, ενώ παραμένει μια συντηρητική αποκατάσταση (δηλαδή δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε πολύ δόντι για να το επιτύχουμε).

ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

 
aesth6

 

Οι αποκαταστάσεις πορσελάνης ολικής επικάλυψης χρησιμοποιούνται είτε ως στεφάνες για την κάλυψη μονήρων δοντιών είτε ως γέφυρες για την αντικατάσταση ελλείποντων δοντιών και για ανασχεδιασμό του χαμόγελου.  Μπορεί να περιέχουν μεταλλικό σκελετό για αυξημένη αντοχή και μειωμένο κόστος, πυρήνα ζιρκονίου ή διπυριτικού λιθίου (Εmax) για ιδανικό συνδυασμό αισθητικής και αντοχής ή να είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από πορσελάνη για το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΖΙΡΚΟΝΙΑΣ

 
aesth6

 

Η ζιρκονία αποτελεί ένα από τα νεότερα όπλα στην αποκαταστατική φαρέτρα του οδοντιάτρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεμονωμένες στεφάνες η μικρές γέφυρες. Κατασκευάζεται μέσω CAD/CAM συστημάτων και κόβεται από ενιαίο μπλοκ προσφέροντας την υψηλότερη αντοχή και μια άριστη αισθητική, αντί της κλασσικής μεταλλοκεραμικής αποκατάστασης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσθετική αποκατάσταση εμφυτευμάτων συνδυάζοντας αισθητική και αντοχή καθώς και άψογη απόκριση από τους ουλικούς ιστούς.

 

OΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

aesth8   aesth9

Η Ορθοδοντική μετακίνηση μπορεί να φέρει τα δόντια στην θέση που επιθυμούμε για ένα όμορφο χαμόγελο, αποφεύγοντας τον τροχισμό των δοντιών, επιτυγχάνοντας την καλύτερη αισθητική με το μικρότερο δυνατό κόστος σε αφαίρεση οδοντικών ουσιών, αποτελώντας ένα ακόμη όπλο στην οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης. Η ορθοδοντική μετακίνηση μπορεί να γίνει με τα κλασσικά συστήματα ακίνητων μηχανισμών (σιδεράκια με μεταλλικά ή κεραμικά brackets) ή με τη χρήση των διάφανων ορθοδοντικών ναρθήκων.  Η μετακίνηση με τη χρήση των διαφανών ναρθήκων μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη άνεση για τον ασθενή και χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο τους, με ευκολότερη στοματική υγιεινή και αποφυγή χρωστικών και δυσχρωμιών.Με τη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών μπορούμε να κάνουμε μια ψηφιακή προσομοίωση του εκτιμώμενου τελικού αποτελέσματος ώστε να δείτε τη διαφορά που θα κάνει η θεραπευτική παρέμβαση που προτείνουμε. Μπορούμε  να συζητήσουμε όλα τα θέματα που σας απασχολούν στο χαμόγελό σας και να σχεδιάσουμε την προτιμότερη λύση που σας ικανοποιεί.

 

Τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει ο οδοντίατρος για την δημιουργία ενός αρμονικού χαμόγελου μας επιτρέπουν να αλλάξουμε την όψη ενός ταλαιπωρημένου και γερασμένου στόματος σε ένα νεανικό που θα ακτινοβολεί ζωντάνια. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για τις επιλογές και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην βελτίωση του χαμόγελου σας.


Οι διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν από άμεσες, γρήγορες και συντηρητικές έως πιο εκτεταμένες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αποτελεσματικότητας. Οι λύσεις που υπάρχουν για την βελτίωση του χαμόγελου μπορούν να εξατομικευτούν για τον καθένα προσωπικά και να ταιριάξουν στο χρόνο, την οικονομική δυνατότητα και τη φιλοσοφία του καθενός.