ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΟΥ

(ή όταν το παιδί πέσει και χτυπήσει)

Κάθε χρόνο πάρα πολλά παιδιά χάνουν μόνιμα δόντια από τραυματισμό. Αυτά τα δόντια μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να σωθούν και να επαναφυτευτούν στο στόμα του παιδιού, αρκεί η αντιμετώπιση να είναι γρήγορη και ορθή.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν το δόντι επαναφυτευθεί μέσα στα πρώτα 15-30 λεπτά υπάρχει μέχρι και 90% πιθανότητα να διατηρηθεί το δόντι για όλη τη ζωή.





Η επιτυχία της αναφύτευσης του δοντιού εξαρτάται από την κατάσταση του δοντιού, τον τρόπο διαφύλαξης και μεταφοράς του και το πόσο γρήγορα επαναφυτεύεται.

Το παιδί έχει πέσει κάτω και χτυπήσει. Τι κάνω;

Κατ' αρχάς ηρεμούμε το παιδί (αλλά και τον εαυτό μας!). Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσο άσχημα έχει χτυπήσει. Ελέγχουμε αν το παιδί ζαλίζεται, έχει τάσεις λιποθυμίας, νιώθει ίλιγγους ή ναυτία, έχει προβλήματα ομιλίας ή μνήμης, αν αιμορραγεί ή ρινορραγεί. Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προηγηθεί η επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο ώστε να διαπιστωθεί αν έχει κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Το δόντι είναι στο πάτωμα. Τι κάνω:

Προσέχουμε να μην πιάσουμε το δόντι από τη ρίζα, αλλά από την κορυφή του. Δεν το καθαρίζουμε με τα χέρια μας ή με γάζες. Αν έχουμε φυσιολογικό όρο μπορούμε να το ξεπλύνουμε απλά με αυτόν. Το καλύτερο είναι να επαναφυτευθεί το δόντι πάλι στο στόμα του παιδιού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε το βάζουμε στο κατάλληλο μέσο μεταφοράς και πηγαίνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στον οδοντίατρο.

Ποιο είναι το καταλληλότερο μέσο μεταφοράς;

Τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς κατά σειρά προτεραιότητας είναι:

  1. Κρύο γάλα πλήρες
  2. Φυσιολογικός ορός
  3. Σάλιο (στο στόμα του παιδιού)
  4. Νερό (αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω)

Το δόντι είναι στο κατάλληλο μέσο μεταφοράς. Τι κάνω τώρα;

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να διατηρηθεί το δόντι. Αν το δόντι επαναφυτευτεί μέσα στις πρώτες 2 ώρες υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σωθεί το δόντι.

Τα παιδικά δόντια επαναφυτεύονται;

Τα παιδικά (νεογιλά, πρώτα) δόντια του παιδιού δεν επαναφυτεύονται. Αν όμως δεν είστε σίγουροι ότι το δόντι είναι παιδικό, καλύτερα να πάτε στον οδοντίατρο ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία (μην προσπαθήσετε όμως να το επαναφυτεύσετε μόνοι σας).

Έχει σπάσει ένα κομμάτι από το δόντι μόνο. Πρέπει πάλι να πάω στον οδοντίατρο;

Ναι! Και μάλιστα αν μπορέσετε να κρατάτε και το σπασμένο κομμάτι. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να κολληθεί πίσω στη θέση του. Ιδίως στην περίπτωση που τα ούλα ή το ίδιο το δόντι ματώνουν, η γρήγορη αντιμετώπισή του αυξάνει τις πιθανότητες διατήρησης του δοντιού ακέραιου. Να θυμάστε άλλωστε ότι ακόμα και αν δεν έχει σπάσει ή φύγει κανένα δόντι πρέπει το παιδί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο, για να διαγνωστεί αν έχει επέλθει καμιά άλλη βλάβη στο στόμα του παιδιού.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα δόντια;

Προληπτικά, ιδίως αν το παιδί ασχολείται συστηματικά με αθλήματα φυσικής επαφής (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κλπ.) μπορεί ο οδοντίατρος να φτιάξει ένα αθλητικό νάρθηκα για να τον φοράει τις ώρες της άθλησης. Ο νάρθηκας αυτός είναι ένα κομμάτι από πλαστικό που μπαίνει ανάμεσα στα δόντια για να προστατέψει σαν μαξιλαράκι κατά τη σύγκρουση. Είναι κάτι σαν κι αυτό που φορούν οι πυγμάχοι, μόνο που είναι πιο λεπτό! Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για περισσότερες πληροφορίες.

 
Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία


Ενημερωτικά Έντυπα                   

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΣΤΟΜΑΤΟΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ