Η

επίσκεψη στον οδοντίατρο βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στην κλίμακα ευχαρίστησης από μια βόλτα στα μαγαζιά ή για καφέ με φιλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι αναγκαία για την καλύτερη στοματική υγεία και ένα όμορφο χαμόγελο και έτσι μπορούν να διαχειριστούν έυκολα τα όποια δυσάρεστα συναισθήματα και δυσφορία που προκαλεί.

 

Το αποτέλεσμα είναι η επικείμενη επίσκεψη να κυλά απρόσκοπτα και να ολοκληρώνεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου στοματικης υγείας.

Από την άλλη, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που μια επικείμενη οδοντιατρική επίσκεψη τους δημιουργεί τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα και φόβο που την αναβάλλουν όσο γίνεται. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε επιδείνωση της στοματικής υγείας τους, αφού μια απλή θεραπεία, όπως η αφαίρεση της τερηδόνας και τοποθέτηση μιας έμφραξης, όταν αφεθεί μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή του πολφού και ανάγκη ενδοδοντικής θεραπείας ή και εξαγωγής. Ο φόβος για τον οδοντίατρο μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενες κακές οδοντιατρικές εμπειρίες των ίδιων ή οικείων τους, σε στερεότυπα πυ αναπαράγονται από τα μέσα, σε φοβίες, σε έντονα αντανακλαστικά ή πολύ απλά και σε παρεξήγηση στο τι ακριβώς πρόκειταν να συμβεί σε μία οδοντιατρική επίσκεψη. Αυτό οδηγεί σε φαύλο κύκλο όπου δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο παρά μόνο αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δηλαδή σε περιστατικά οξέος και έντονου πόνου. Αυτά τα έκτακτα περιστάτικά με την όποια επειγουσα οδοντιατρική θεραπεία είναι πολύ πιο δύσκολα. Επειδή όμως αυτά τα οξέα περιστατικά είναι τα μόνα που βιώνει, αναπαράγεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι η οδοντιατρικη θεραπεία είναι επώδυνη και τραυματική.. Αν καταφέρει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο και προγραμματίσει θεραπεία σε φυσιολογικές συνθήκες και όχι σε οξέα φάση θα δει ότι οι περισσότερες οδοντιατρικες θεραπείες είναι εύκολα διαχειρίσιμες χωρίς μεγάλες ενοχλήσεις.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί η οδοντιατρική φοβία. Το πρώτο και κύριο να βρει έναν οδοντίατρο τον οποίο θα μπορεί να εμπιστευθεί, να ανοικτεί και να αναγνωρίσει το έντονο στρες που του προκαλεί η οδοντιατρική θεραπεία. Μαζί θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο να ξεκινήσουν την οδοντιατρική θεραπεία από κάτι εύκολο και απλό στην αρχή, ώστε σιγά σιγά να βλέπει ότι μπορεί να ολοκληρώνει κάποιες εργασίες και να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του. Σε περίπτωση πολύ έντονης άρνησης μπορεί να προηγηθεί ψυχολογική θεραπεια εάν συνυπάρχουν και άλλα ψυχολογικά θέματα που επηρεάζουν την στοματική περιοχή ή να δοθεί φαρμακευτική αγχολυτική αγωγή. Μικρά, σύντομα ραντεβού βοηθούν στην περίοδο της ημέρας που νιώθει πιο ήρεμος κάποιος, η αίσθηση και επικοινωνία με τον οδοντίατρο ότι έχει κάποιον έλεγχο κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αν χρειαστεί μπορεί να διακόψει για λίγα λεπτά την θεραπεία αν νιώθει δυσφορία., Χαλαρωτική μουσική και ένα ευχάριστο περιβάλλον, επεξήγηση των φάσεων της θεραπείας και σταδιακή εκτέλεσή της μέσα σε ένα ρυθμισμένο και συναποφασισμένο πλαίσιο εξ αρχής.

 

Οι οδοντιατρικές επισκέψεις για κάποιους φαντάζουν σαν μια απλή πεζοπορία, για κάποιους σαν μια ανάβαση σε κακοτράχαλο βουνό. Και τα πιο δύσκολα βουνά όμως μπορούν να κατακτηθούν με επίμονη, υπομονή σωστό σχεδιασμό και καλούς συνοδοιπόρους,.

Έχοντας λοιπόν συνοδοιπόρο έναν οδοντίατρο που θα μπορεί να τον καταλάβει και να του δείξει το δρόμο θα μπορέσει να πετύχει τον δύσκολο στόχο της καλής στοματικής υγείας και ενός όμορφου χαμόγελου.

 Ένας από τους καλύτερους οδοντιατρικούς ασθενείς είναι για μας κάποιος που κατάφερε να ξεπεράσει τον αρχικό του φόβο για την καρέκλα του οδοντιάτρου και ακολουθεί ένα τακτικό πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να βρίσκεται στην βέλτιστη στοματική υγεία. Η μεταμόρφωση από ένα περιστασιακό και γεμάτο άγχος ασθενή σε ένα τακτικό συνεργάσιμο ασθενή είναι μία από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές για μας.