ΟΥΛΙΤΙΔΑ - ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ
Η
περιοδοντική νόσος είναι μια μικροβιακή λοίμωξη, δηλαδή η καταστροφή των περιοδοντικών ιστών λόγω της παρουσίας των μικροβίων . Ταξινομείται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με την σοβαρότητά της, στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Η πρώτη μορφή, χρονικά και σε εξέλιξη, είναι η ουλίτιδα.
Η ουλίτιδα έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα, δηλαδή με τη σωστή θεραπεία οι περιοδοντικοί ιστοί επιστρέφουν στη φυσιολογική τους υγιή κατάσταση.
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι η περιοδοντίτιδα, η οποία συνήθως ακολουθεί την ουλίτιδα.
Στην περιοδοντίτιδα έχουν επέλθει μη αναστρέψιμες βλάβες στους περιοδοντικούς ιστούς και ακόμα και μετά τη θεραπεία της, οι ιστοί δεν επανέρχονται στην αρχική φυσιολογική τους κατάσταση.
Που οφείλεται η νόσος των περιοδοντικών ιστών;
Η νόσος των περιοδοντικών ιστών οφείλεται στα μικρόβια που επικάθονται πάνω στα δόντια και στα ούλα, πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα είναι σαν ένα στρώμα προσκολλημένο πάνω στα δόντια και στα ούλα . Διαφέρει από το λευκό επίχρισμα που βλέπουμε πάνω στα δόντια πολλές φορές μετά το φαγητό. Το λευκό επίχρισμα είναι υπολείμματα τροφών που απλώς επικάθονται πάνω στα δόντια και μπορεί να φύγει με το ξέπλυμα του στόματος με νερό. Η αφαίρεση της πλάκας μπορεί να γίνει μόνο με το σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό των δοντιών.
Τι ακριβώς είναι η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα είναι μια αναστρέψιμη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών η οποία προκαλείται από την παραμονή της μικροβιακής πλάκας στα δόντια και στα ούλα. Όταν δεν ασκούμε σωστή στοματική υγιεινή, η μικροβιακή πλάκα ωριμάζει στην ουλοδοντική σχισμή (την σχισμή μεταξύ του δοντιού και των ούλων) και προκαλεί φλεγμονή στα ούλα, με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται, να γίνονται πιο κόκκινα και να αιμορραγούν ευκολότερα. Εάν δεν αφαιρέσουμε την μικροβιακή πλάκα για μερικές μέρες, αυτή μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα) η οποία είναι τόσο σταθερά προσκολλημένη με το δόντι ώστε μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο με τα κατάλληλα εργαλεία.
Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Περιοδοντίτιδα είναι η νόσος των περιοδοντικών ιστών στην οποία έχουν επέλθει μη αναστρέψιμες μεταβολές στους περιοδοντικούς ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της φλεγμονής η ουλοδοντική σχισμή έχει βαθύνει (έχει μετατραπεί πια σε περιοδοντικό θύλακο), οι περιοδοντικοί ιστοί έχουν αρχίσει να υποχωρούν, απογυμνώνοντας πολλές φορές τη ρίζα και προκαλώντας μείωση της στήριξης του δοντιού και κινητικότητα (με τελικό αποτέλεσμα την εξαγωγή του λόγω αδυναμίας συγκράτησής του στο στόμα). Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως πολύ αργή και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως πόνος, πρήξιμο, κακοσμία και αιμορραγία από τα ούλα. Η πορεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τη ικανότητα να απομακρύνουμε την μικροβιακή πλάκα από τα δόντια. Υπάρχουν όμως και κάποιοι συνοδοί παράγοντες που επιταχύνουν την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη, η γενετική προδιάθεση και κάποιες νόσοι όπως π.χ. διαβήτης.
Πως επηρεάζει το κάπνισμα την υγεία των ούλων;
Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι είναι ο κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για σοβαρότατες παθήσεις όπως των καρδιοπαθειών και πολλών μορφών καρκίνου (μεταξύ αυτών και του καρκίνου του στόματος). Όσον αφορά την νόσο των περιοδοντικών ιστών έχει φανεί από έρευνες ότι το κάπνισμα μειώνει τους αμυντικούς μηχανισμούς του στόματος και δυσχεραίνει την επούλωση των ιστών. Καθιστά έτσι πιο ευάλωτους τους περιοδοντικούς ιστούς στην μικροβιακή καταστροφή, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιδείνωση της περιοδοντίτιδας σε άτομα που πάσχουν.
Άτομα που καπνίζουν, πέρα από τη μειωμένη επούλωση και τη μειωμένη αμυντική ικανότητα, έχει βρεθεί ότι σχηματίζουν πιο εύκολα τρυγία, χρωστικές και κηλίδες πάνω στα δόντια, ενώ παρουσιάζουν και κακοσμία του στόματος.
Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη την υγεία των ούλων;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε αυξημένη παραγωγή ορμονών, οι οποίες καθιστούν τους περιοδοντικούς ιστούς πιο ευάλωτους απέναντι στα μικρόβια. Αν συνυπολογίσουμε και το ελαττωμένο επίπεδο στοματικής υγιεινής που εφαρμόζει η έγκυος γυναίκα πολλές φορές, η φλεγμονώδης εξεργασία είναι πιο έντονη και τα ούλα εμφανίζονται πολύ κόκκινα και διογκωμένα, με συχνή (και πολλές φορές αυτόματη) αιμορραγία. Κάποιες φορές τα ούλα διογκώνονται τόσο πολύ που σχηματίζουν μια εξεσημασμένη διόγκωση (επουλίδα της κυήσεως) η οποία δεν υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση μετά την εγκυμοσύνη.
Επομένως ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι σωστή και αποτελεσματική.
Από την αρχή της κυήσεως, η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον οδοντίατρό της για την καλύτερη αντιμετώπιση της ιδιαίτερης κατάστασης που καλείται να αντιμετωπίσει όσον αφορά τη στοματική της υγεία. Οι περισσότερες οδοντιατρικές εργασίες μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Πως επηρεάζει η περιοδοντίτιδα της γενική μου υγεία;
Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με πολλά νοσήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα με αύξηση των βακτηρίων που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα, διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης και ελλιποβαρών νεογνών, καθώς επίσης και με την νόσο Alzheimer, κάποιες μορφές καρκίνου κλπ.
Πως μπορώ να προστατέψω τα ούλα μου από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;
Η πρόληψη στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερη και πολύ ευκολότερη από την θεραπεία. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις για να προλάβεις αυτήν την κατάσταση είναι να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου με φθοριούχο οδοντόκρεμα (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα) και να χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα (τουλάχιστον μία φορά την ημέρα) ώστε να απομακρύνεις αποτελεσματικά την οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια σου. Επίσης, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα βοηθήσουν στην εγκαιρότερη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.